Film

https://youtu.be/5OLI_Pthu0o

Kwaliteit

De kwaliteit en prijs van de diamant wordt bepaald door de zogenaamde 4 C ’s : – de slijpvorm (cut) – de kleur (colour) – de zuiverheid (clarity) – het karaatgewicht (caratweight).

Datum

2019

Categorie
Diamanten
Over dit project

Diamant slijpen
Een diamant is een edelsteen die bestaat uit één stof; Koolstof. De koolstofatomen zijn met elkaar verbonden door een chemische verbinding, en vormen zo een stevige constructie. Hierdoor ontstaan de transparante en prismatische eigenschappen van de steen. Eveneens verkrijgen diamanten hierdoor hun extreme hardheid. Het materiaal is bestendig tegen buigen, breken en vervorming. Het bewerken en slijpen van een diamant is zodoende zwaar en nauwkeurig werk.

Diamant slijpen, hoe werkt dat?

Voor het beginnen met het slijpen van een diamant, wordt eerst goed gekeken naar de vorm om erachter te komen hoe het grootste gewicht van de steen kan behouden worden. De structuur van het kristal is bepalend voor de manier waarop de diamant het meest efficiënt geslepen kan worden. Afhankelijk van de vorm van de ruwe steen, beginnen ze eerst met zagen of kloven. Vervolgens wordt de diamant gesneden, en pas als laatste wordt de diamant geslepen. De grootte van een diamant bepaalt hoe lang het slijpen duurt. In het verre verleden kon het slijpen van diamanten wel jaren in beslag nemen. En omdat diamant het hardste materiaal is dat we op aarde kunnen vinden, kan het slijpen alleen gedaan worden met diamant.

Wat is het verschil tussen een diamant en een briljant?
Waarvoor staat briljant?
Wat betekent ‘briljant’ voor de kwaliteit van mijn diamant?
Wanneer koop ik een briljant en wanneer een andere slijpvorm?
De woorden briljant en diamant worden nog heel vaak door elkaar gehaald, alhoewel de twee geen synoniemen van elkaar zijn. Eenvoudig uitgelegd is diamant de naam voor de edelsteen terwijl briljant gewoon een slijpvorm aanduidt. Briljant is dus geen benaming voor een soort edelsteen. Hoe komt het toch dat ze zo vaak door elkaar gebruikt worden? Dus twee verschillen niet meer door elkaar halen!


  Middenbaan 90b, 2991 CT Barendrecht      
 Nederland
info@vanleeuwenjuwelen.nl