Over dit project

Slijpen

Diamantslijpen is een ambacht. De diamant wordt in een dop geklemd die door middel van een koperen steel aan de tang verbonden is, doordat koper buigzaam is, kan de diamantslijper de hoek bepalen waaronder het facet geslepen wordt.

De slijper drukt de diamant tegen een snel draaiende schijf, waarbij hij ervoor moet zorgen dat hij de diamant met precies de juiste druk en in de juiste richting tegen de slijpschijf houdt.  De slijper herkent de juiste oriëntatie en druk aan de zingende toon tijdens het slijpen en aan de wrijving die de diamant ondervindt. Als de druk en het toerental van de slijpschijf te laag zijn, dan slijpt de diamant niet snel genoeg. Is de druk te hoog, dan vindt er geen goede slijping plaats. Bij goed slijpen haal je ongeveer 10 micrometer diamant per minuut weg. De schijf maakt 3.000 omwentelingen per minuut.

Bij het slijpen van een diamant kunnen er meerdere dingen fout lopen.

  • Als de snelheid van de omwentelingen te hoog wordt, kan de diamant uit elkaar spatten.
  • Wanneer de diamant onder een foute hoek tegen de schijf wordt gedrukt, zal de diamant niet geslepen worden. Het enige wat er dan gebeurt is dat de slijpschijf beschadigd raakt.                                                                                                                                      

Zoals al eerder vermeld, heeft een diamant een kristalstructuur. Deze structuur zorgt ervoor dat de edelsteen bijzondere eigenschappen heeft. De koolstofatomen zijn volgens een periodiek patroon gerangschikt. Dat zorgt ervoor dat diamant anisotroop is: hij vertoont niet onder alle hoeken dezelfde hardheid. En dit is nu net wat het slijpen van een diamant mogelijk maakt. Een diamant is het hardst in de richting die  evenwijdig aan de 

 octaëderzijden is (een diamant heeft 8 van deze driepuntsvlakken), en het zachtst in de richting parallel met de kubuszijden (dit zijn de tweepunt en vierpuntsvlakken).

Deze 3 facetten vertonen extreme verschillen in hun slijpsnelheid (de dikte-afname per tijdseenheid).

Het slijpen van diamanten gebeurt met gereedschap dat bekleed is met diamantpoeder. De kleine diamantdeeltjes zijn verschillend georiënteerd en daarom is de hardheid ook verschillend. 

Schittering

Wanneer een diamant in standaardvorm geslepen wordt, blijft er dikwijls maar de helft van het originele materiaal over. De meest voorkomende vorm is de briljant omdat deze ook de hoogste reflectie heeft. Dit geldt natuurlijk enkel als de steen goed geslepen is.

Aan de diamant worden kleine vlakjes geslepen, genaamd facetten. Voor de optimale schittering van de diamant is het noodzakelijk dat alle facetten perfect bij elkaar aansluiten. De verhoudingen zijn ook zeer belangrijk voor een sterke fonkeling:

  • Verhouding tussen rondist doorsnede tot de tafeldoorsnede
  • Verhouding tussen de hoogte van het bovendeel en het benedendeel, anders verwoord de verhouding tussen de kroon en het paviljoen.
  • Het is ook belangrijk dat de totale hoogte tussen de facetvlakken en het rondistvlak in verhouding zijn.

Indien de diamant perfect geslepen is, zal 99.9% van het ingaande licht weerkaatsen. Wanneer de steen uit verhouding is, dan gaat een deel van het licht aan de zijkant van de steen naar buiten en komt dus niet 99.9% van het licht er weer uit, maar bijvoorbeeld maar 65%. Wanneer een getraind oog dan met een loep naar de steen kijkt, zal hij opmerken dat de diamant minder fonkelt.

 Carat – gewicht van de diamant

De massa van edelstenen wordt uitgedrukt in caraat (1 caraat = 0,2 gram). Het caraat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt, bijvoorbeeld 0,24 karaat of 24 punt. De caraat heeft zijn oorsprong in een in de oudheid gebruikt standaardgewicht: dat van een zaadje van de johannesbroodboom.

 

Bewerking

Slijpen

Categorie
Diamanten
Tags
Diamant, Diamonds


  Middenbaan 90b, 2991 CT Barendrecht      
 Nederland
info@vanleeuwenjuwelen.nl