Over dit project

Briljant of diamant

 

De woorden briljant en diamant worden nogal eens door elkaar gehaald, alhoewel de twee geen synoniemen van elkaar zijn. Eenvoudig uitgelegd is diamant de naam voor de steen terwijl briljant gewoon een slijpvorm aanduidt. Briljant is dus geen benaming voor een soort steen. Hoe komt het toch dat ze zo vaak door elkaar gebruikt worden? Wat is een diamant en wat is een briljant? En waarom moet ik een briljant boven een andere slijpwijze verkiezen?

 

Waarvoor staat briljant?

 

Briljant is eigenlijk de afkorting van ‘briljant-cut’. En met cut wordt hier slijpvorm bedoeld. Cut kan ook staan voor de slijpkwaliteit van een diamant, en dat is dan weer een van de 4 C’s die samen de kwaliteit van de diamant bepalen. Een goed geslepen diamant zorgt voor een grotere reflectie ongeacht om welke slijpvorm het gaat. Een briljanten slijpkwaliteit bestaat niet, ondanks de andere betekenis van het woord briljant.

Een briljant geslepen diamant is een diamant die in 57 facetten is geslepen. Hij heeft daardoor een intense schittering en een zeer grote aantrekkingskracht.

 

Wat betekent ‘briljant’ voor de kwaliteit van mijn diamant?

 

De slijpkwaliteit van een diamant verwijst naar de afmetingen, symmetrie en glans van de diamant en is bijgevolg een van de belangrijkste eigenschappen om de kwaliteit te bepalen. Maar aangezien het woord ‘briljant’ niets met de slijpkwaliteit te maken heeft, heeft het daar ook geen invloed op. Een briljant geslepen diamant kan een Ideal Cut hebben, wat het best mogelijke is, maar evengoed een Poor Cut, wat het slechtste is.

 

Slijpvorm

Steen en slijpvorm

Categorie
Diamanten


  Middenbaan 90b, 2991 CT Barendrecht      
 Nederland
info@vanleeuwenjuwelen.nl