Diamanten

Over dit project

 

Diamant bestaat uit koolstof en zoals veel vaste stoffen zijn zij gekenmerkt door hun kristalstructuur. Dit wil zeggen dat ze bestaan uit een regelmatig patroon of rooster, waarin elke koolstofatoom aan 4 andere koolstofatomen gebonden is door een covalente chemische binding. Deze 4 samen vormen een tetraëder of regelmatig viervlak. De gezamenlijke tetraëders vormen een diamantkristal en deze vorm valt daarmee onder het zogeheten kubisch kristalstelsel dat het eenvoudigste en het meest symmetrische kristalstelsel is. De ionaire structuureenheid ziet er als volgt uit:

Door zijn ruimtelijke constructie is een diamant extreem hard, wat inhoudt dat hij bestand is tegen breken, buigen of vervorming. De diamant kubus heeft 3 verschillende symmetrieassen en langs de verschillende assen zijn de eigenschappen van de diamant anders. Dit is belangrijk om te onthouden omdat de slijpsnelheid afhangt van de slijprichting en dit te maken heeft met de verschillende eigenschappen langs de assen. 

Ruwe diamant

ruwe octaëder

Een ruwe diamant uit de diamantmijn is dof en dus niet geschikt om in een juweel te plaatsen. De ruwe diamant ondergaat verschillende bewerkingen alvorens hij zijn schittering en vorm heeft. Als eerste is het belangrijk om de grootste onzuiverheden te verwijderen. Dit doet men door de onzuivere delen eraf te slaan of eraf te zagen. Maar voordat er iets aan een ruwe diamant wordt gedaan, gaat men eerst kijken welke vorm de ruwe diamant heeft. 

 

 

Wanneer we te maken hebben met een octaëder zal de ruwe steen gezaagd worden. Een octaëder is een regelmatig achtvlak met 6 hoekpunten en 12 ribben.

Wanneer de ruwe diamant een onregelmatige vorm heeft, zal hij eerst gekloofd worden.

Zagen, kloven en snijden

Het is altijd de bedoeling van de slijper dat bij de bewerking van een ruwe diamant zo weinig mogelijk gewicht verloren gaat. Daarom gaat hij voor het kloven of zagen steeds de ruwe diamant nauwkeurig aftekenen.

Diamantstructuur

ruwe diamant

Categorie
Diamanten
Tags
Diamant, Diamonds